Kezdőoldal / Blog / Mit takar az organikus hajfesték?

Mit takar az organikus hajfesték?

Mit takar az organikus hajfesték?

Mit takar az organikus hajfesték?

Az organikus étrend, organikus termékek használata, organikus termesztés, organikus életmód mindenki számára érthető fogalmak. Az organikus mint fogalom kétségkívül divatját éli manapság és napról napra teret hódít magának. De lehetséges organikus festékkel hajat festeni? Cikkünkből megtudhatod. Dőlj hátra, helyezd magad kényelembe, és tarts velünk a hajfestékekről szóló kalandozásban!

Létezik egyáltalán 100% organikus hajfesték?

Ne húzzuk az időt, térjünk a lényegre. Ha 100% organikus hajfestéket keresel, csalódást kell okoznunk. Ilyen egyszerűen nem létezik. De örömmel segítünk a megfelelő hajfesték kiválasztásában, eláruljuk, mi az, amit tudnod kell a hajfestékekről és mely összetevőktől kéne távol tartanod magad. 

Fodrászként bizonyára tudod, hogy a kutikulát meg kell nyitni a tartós hajfestéshez – máskülönben nem lesz tartós az eredmény, mivel nem hatol be a kéregállományba. Az úgynevezett pH szabályozó végzi el ezt a feladatot. Sajnos ennél a pontnál elkerülhetetlen, hogy szintetikus anyagokhoz forduljunk segítségért. A különbség azonban abban rejlik, hogy a márkák milyen pH szabályozó anyagokat választanak. Közismert pH szabályozó összetevők: 

🌱Monoethanolamine (MEA)

🌱Ethanolamine (azonos a MEA-val)

🌱Aminomethylpropanol (AMEA)

🌱2-aminoethanol 

Mit jelentenek ezek a szavak/összetevők? Ha ezeket az összetevőket megtalálod a hajfestékben, az előrelépést jelent a jó irányba! Ezek mindegyike ugyanis pH szabályozóként funkcionál és helyettesíti a káros… mindannyian ismerjük… ammóniát! 

Tisztázzunk egy dolgot: Mondj NEMET az ammóniára! Jobb lesz neked, a vendégednek és a környezetednek is. Ha nem vagy benne biztos, miért is jársz jobban, ha meghozod ezt a döntést, nézd meg, mit mond az ammóniáról a New Yorki Egészségügyi Központ. 

organikus hajfestek

Mi a különbség a MEA VS Ammónia tartalmú hajfestékek között?

Mi az az ammónia? Jó kérdés! Az ammónia egy kíméletlen kemikália, amelynek használata igen gyakori a szépségiparban. Az ammónia szerepe kétrétű: megnyitja a kutikulát, hogy beindulhasson az oxidációs folyamat, amelynek során világosítunk a haj természetes színén és segítjük az új szín aktiválódását. Az ammónia lúgosságának szintje nyitja meg a haj kutikulát és pH szabályozóként funkcionál. Az emberi haj eredendőan savas bázisú és lúgos anyag szükséges a hajszerkezet megnyitására. 

A szépségiparban tevékenykedő fejlesztők sok éves munkájuk során elsődlegesen olcsó megoldásokat kerestek – itt jött be a képbe az ammónia. Sok minden változott azóta a szépségiparban, de mivel az ammónia ennyire olcsó összetevő, nem sok márka tett előrelépést a természetes, kíméletesebb hajfestési megoldások irányába. Az ammónia azonban nem csak a vendégnek ártalmas! Sajnos rengeteg fodrász szenved nagyon komoly egészségügyi problémákkal, amelyeknek hátterében az ammónia-tartalmú hajfestékek gyakori használata áll. Általános tüneteik a fejfájás, a krónikus köhögés és a bőrkiütések. 

Mi az a MEA? Egy másik jó kérdés! Emlékszel a korábban említett pH szabályozó anyagok listájára? A MEA egy kíméletesebb és természetesebb megfelelője az ammóniának. Először is, ellenőrizd, mekkora mennyiségben tartalmaznak a hajfestékek MEA-t. A festékekben lévő lúgos pH szabályozó egy szintetikus anyag, ezért fontos, hogy a hajfestékek a lehető legkevesebb MEA-t tartalmazzák. Erre nem csak azért van szükség, hogy a hajfesték a lehető legmagasabb arányban természetes összetevőket tartalmazzon, hanem azért is, mert a túl magas MEA tartalmú festékek gyorsabban kopnak, mivel a kutikulák képtelenek lesznek bezárni a molekulákat. Túl magas MEA-tartalom esetén a haj pH szintje drasztikus változáson megy keresztül. A kutikulák nem fognak tudni bezárni és a vendég fénytelen, fakó hajjal fog távozni. 

Miért teljesítenek ilyen jól a natúr hajfestékek?

Már tudjuk, hogy az ammóniát helyettesíthetjük egy sokkal természetesebb és kíméletesebb összetevővel. De mi a helyzet a hajfestékekben található többi összetevővel? Ha megnézed egy termék összetevő listáját, attól függően, hogy melyik összetevőből mennyi található a termékben, egyre hátrébb szerepel a listán. Eszerint az az összetevő, amely a legnagyobb arányban található meg a termékben, a lista élén szerepel, a legkisebb mennyiségű pedig a lista legvégén. Ha összetevő listát olvasol, nézz utána, milyen anyagokat fednek az összetevők. 

Igen, a natúr hajfestékek befedik az ősz hajat

Ahhoz, hogy a hajfesték tartós legyen és befedje az ősz hajat, szükség van egy P-Phenylenediamine (általános ismert nevén PPD) nevű anyagra. A PPD egy másik olyan kémiai anyag, amely alátámasztja a tényt, hogy nem létezik 100% organikus hajfesték. A PPD önmagában színtelen, így oxigénre van szüksége ahhoz, hogy színt nyerjen. Ezt megfigyelheted, ha az aktivátort elkevered a kiválasztott hajfestékkel. 

A PPD oxidálóként is ismert, és az Európai Kozmetikai Jog által jóváhagyott hajfesték összetevő. Eszerint a PPD az EU 27 tagállamában engedélyezett a használata a hajfestékekben. Pár médiahírrel ellentétben a PPD sehol sem tiltott összetevő és nem veszélyes. A PPD-t azonban csak hajfestékben lehet alkalmazni és mennyiségi megkötéssel (maximum 2%-ot érhet el a hajon való alkalmazás során). 

Amennyiben nem vagy allergiás a PPD-re, természetesen használhatsz olyan hajfestéket, amely alacsonyabb mennyiségben tartalmaz PPD-t. Kis mennyiségben a PPD nem okoz kellemetlenséget és kárt. Ha tehát 100% ősz hajfedést szeretnél, a PPD nélkülözhetetlen összetevő. 

magas-minosegu-organikus-hajfestek

Fodrászok! Íme az igazság a hajfestékekben található PPD-ről!

Ha a PPD-re esik a szó, a kérdés elsősorban, hogy milyen mennyiségben és arányban szerepel a hajfestékben. 

Előfordulhat, hogy valamilyen reakciót vált ki a vendégedből a PPD, de ez nem jellemző. Nagyon alacsony rá az esély, hogy a PPD kellemetlen vagy erős allergiás reakciót váltson ki. Ha a vendéged nem tud róla, hogy allergiás lenne a PPD-re, ajánljuk, hogy végezz bőrtesztet. Amennyiben allergiás a PPD-re, van más alternatívád: a PTD tartalmú hajfestékek. A PTD testvér komponense a PPD-nek és nagyjából azonos funkcióval bír, csak lágyabb anyag. 

Az igazság a PPD-ről és a PTD-ről

Amikor a PTD-ről és a PPD-ről beszélünk, a világ nem fehér vagy fekete. Íme egy egyszerű példa: feltételezzük, hogy 9 vendég esetében reakciót vált ki a hajfesték. Közülük hárman PPD-re lesznek allergiások. Másik három vendég a PTD-re, és a fennmaradó három vendég mindkettőre. De az allergia eltérő módokon jelentkezik. Kiválthat enyhe allergiás tünetet, viszketést, de hipoallergén reakciót is okozhat, gyulladást vagy akár fájdalmat is. 

Korábban már említettük, hogy a hajfestékek maximum 2% PPD-t tartalmazhatnak, míg PTD-ből 4%-ot. De miért engedélyezett kétszer több PTD mint PPD? A PTD kíméletesebb összetevő, és bár működésük hasonló, nem azonos. Ez azonban ne riasszon el! A PPD és PTD is biztonságosan alkalmazható összetevő, ha a megfelelő módon használod és végzel bőrtesztet. A hajfestékek gyártása szigorú szabályokhoz kötött és meg van határozva, mennyi PPD/PTD anyagot tartalmazhatnak. Ne félj a PPD-től és a PTD-től! Szükség van rájuk ahhoz, hogy tartós hajfestést nyújthassunk vendégeink számára. Csak figyelj oda, hogy allergiás-e a vendéged a PPD-r, a PTD-re vagy esetleg mindkettőre. 

Egy konkrétabb példa a hajfestékek PPD és PTD tartalmát illetően, amelyet a NATULIQUE Natúr Hajfestékekkel szemléltetünk. A NATULIQUE küldetése, hogy olyan hajfestékeket dobjon piacra, amelyek a lehető legnagyobb mennyiségben tartalmaznak igazoltan organikus összetevőket, és biztonságosabb, egészségesebb és fenntarthatóbb alternatív szépségipari szolgáltatást kínáljon a vendégek és szakemberek számára. Hiszünk benne, hogy kevesebb kemikáliával jobb eredményeket érhetünk el!

A jelenleg piacon lévő hajfesték márkák általános PPD és PTD tartalma:

Koncentrátum %-ban NATULIQUE Konkurencia
P-PHENYLENEDIAMINE 0,04% 0,25%
TOLUENE-2,5-DIAMINE vagy TOLUENE-2,5 SULFATE 0,05% 2,2%

A NATULIQUE hajfestékek 0,04%-ban tartalmaznak PPD-t és 0,05%-ban tartalmaznak PTD-t. A NATULIQUE konkurens hajfestékei ezzel szemben 0,25%-ban tartalmaznak PPD-t és 2,2%-ban tartalmaznak PTD-t vagy Toulene-2,5-Diamine összetevőt. 

KÉRDÉSED VAN?

KERESS MINKET BIZALOMMAL!

ugrás fel

NATULIQUE Slide

Messenger icon