0
0
Subtotal: 0Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

Környezettudatos szalon tippek

Tippek környezettudatos szalon kialakításához

Ahogy telnek a napok, hónapok, évek, egyre fontosabb témává válik a környezettudatosság és a fenntarthatóság. És ez alól a szépségipar sem kivétel! Folyamatosan emelkedik azon fodrászatok száma, melyek ezt a filozófiát követik. Lehet, hogy elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak fentarthatóbbá tenni egy fodrászatot, de valójában nem olyan nehéz, mint azt gondolnánk. Nem kell hirtelen drasztikus változásokat eszközölni, elég ha apró lépésenként hajtasz végre egy-egy változtatást. Kíváncsi vagy, hogyan teheted Te is fentarthatóbbá szalonod? Cikkünkben most adunk néhány tippet a környezettudatos szalon kialakításához.

Milyen hulladékok vannak a szalonban, és hogyan lehet ezeket újrahasznosítani?

Ha eddig egy helyre dobtad a szalonban a szemetet, akkor most itt az idő, hogy elkezdj válogatni, ezzel is óvva a környezetet. Az újrahasznosítás remek módja annak, hogy olyan anyagokat gyűjtsünk össze, amelyek egyébként a szemétbe kerülnének. Számos tanulmány szerint évente közel 400 millió tonna hulladék keletkezik a fodrásziparban, amiből 150 millió a szeméttelepekre kerül. Sokféle hulladék lehet egy szalonban: szerves hulladék, alumínium, műanyag, papír és veszélyes hulladék, amiket egyébként könnyen újra lehet hasznosítani. Lássuk, milyen hulladékok keletkeznek egy fodrászatban:

#1 Alumíniumfóliák, dobozok és tubusok

Az egyik leggyakrabban előforduló szalonhulladék az alumínium. Tudtad, hogy ha nem hasznosítod újra az alumíniumfóliát, akkor egy 100%-ban újrahasznosítható forrást pazarolsz el? Jelenleg mindössze 1%-át hasznosítják újra, és ez azért nagyon sajnálatos, mert az alumíniumfólia lebomlása akár 400 évbe is telhet. Pedig mindössze 60 nap alatt ez az alumíniumhulladék teljesen újrahasznosítható és feldolgozható új fóliává, dobozzá vagy épp csomagolássá (még a koszosak is)! A műanyaghoz képest, amelynek újrahasznosítási folyamata 30%-os energiafelhasználást igényel, az alumínium csupán az előállításhoz szükséges energia 5%-át igényli.

Amit még kiemelnénk: Termékcsomagolásnál figyelj arra, hogy a színes tubusok és egyéb tárolóedények alumíniumból készülhetnek. Ezért gondosan olvasd el a termék címkéjét, mielőtt kidobod azt.

#2 Műanyag hulladék

A műanyag újrahasznosítása nem annyira egyszerű, mert könnyen szennyeződhet, és így nem biztos, hogy alkalmas az újrahasznosításra. Márpedig a műanyag az egyik legnagyobb probléma a bolygónkon! Évente annyi műanyagot dobunk ki, hogy az akár négyszer is körbeérhetné a Földet. Tehát győződj meg arról, hogy a kidobandó műanyag tiszta, mielőtt a szelektív kukába menne!

A NATULIQUE-nál az általunk használt PET műanyag környezetbarát és teljes mértékben fenntartható. A NATULIQUE hajápoló termékcsaládjait ezáltal anélkül élvezheted, hogy aggódni kellene a környezetért. Miután az utolsó csepp is kifogyott kedvenc NATULIQUE termékedből, bizonyosodj meg róla, hogy eltávolítottad a pumpát és a kupakot, mielőtt a flakonokat a szelektív hulladékgyűjtőbe dobod.

#3 Újrahasznosítható papír

Ahogy szinte mindenütt, a szalonokban is nagy mennyiségű papír kerül a szemétbe, pedig a papír az egyik legkönnyebben újrafelhasználható erőforrás. Ahelyett, hogy csak úgy kidobnád, inkább válogasd szelektíven, hiszen ezeket a feleslegessé vált papírokat is újra lehet hasznosítani. Mi, a NATULIQUE-nál csak FSC tanúsítvánnyal rendelkező papírt használunk. Az FSC a világ számos erdőterületein dolgozik a felelős erdőgazdálkodás érdekében.

#4 Veszélyes hulladék

A NATULIQUE küldetésének részeként folyamatosan arra törekszünk, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb módszereket a hulladék csökkentésére. Például a spray termékeinkhez használt aeroszolok nem veszélyesek! Hogyan lehetséges mindez? Nos, az egész az általunk használt hajtóanyagokkal függ össze – vagy a csomagolásban lévő úgynevezett sűrített „levegővel”, amely lehetővé teszi a spray hatást. A hajtóanyagokat DME gázzal helyettesítettük, ami egy 100%-ban fenntartható erőforrás, amely 0% karbonlábnyomot hagy maga után, és 0% nem fenntartható erőforrást használ fel. Így használhatod a NATULIQUE spray termékeit maximális hatékonysággal, a környezet károsítása nélkül!

És, hogy hogyan válj meg a spray doboztól a használat után?

Miután teljesen kiürült, és nincs már benne semmi maradék, távolítsd el a levehető műanyag kupakokat. Ha még mindig tartalmaz valamilyen anyagot, akkor el kell különíteni az általános hulladéktól, és a veszélyes hulladékgyűjtő helyszínre kell vinni.

7 tipp szalonod ökológiai lábnyomának javítására

A fenntarthatóság és a környezettudatosság egyre fontosabb szerepet játszik a szépségiparban is. Kiemelt jelentőségűvé vált, hogy ne csak a vendégek elégedettségére törekedjenek a szalonokban, hanem a környezet védelmére is. Íme, néhány hasznos ötletet, amelyek segítségével hatékonyan csökkentheted szalonod ökológiai lábnyomát, hozzájárulva ezzel a fenntartható jövőhöz.

1. Csökkentsd az egyszer használatos termékek használatát!

A káros hajápolási termékek kerülése remek első lépés, de ahhoz, hogy valóban környezettudatos szalonná válj, ennek a filozófiának minden területen érvényesülnie kell. Először is tilts ki annyi káros anyagot a szalonból, amennyit csak lehet. Kezdheted a hagyományos műanyag eszközök lecserélésével. Ehhez bátran ajánljuk a NATULIQUE környezetbarát keverőtálait, ecseteit.

Fontos, hogy amikor újrahasznosítható termékeket vásárolsz, győződj meg róla, hogy azok biztosan természetes rostokból készültek!

2. Használj környezetbarát termékeket!

Egy fodrász a nap során sokféle terméket használ, melyek egyrészt a vendég hajára kerülnek, másrészt pedig a fodrász maga is érintkezik ezekkel a termékekkel. Ezért is fontos, hogy a szalonban mind számodra, mind vendégeid számára, na meg persze a bolygó számára is környezetkímélő termékekkel dolgozz.

Környezettudatos szalon tippek

Egyszerűen hozzájárulhatsz a környezetvédelemhez, például azzal, hogy fenntartható hajfestő tálat használsz. Ugyanis a hagyományos műanyag tálak (amit még mindig nagyon sok fodrász használ) esetében akár 1000 év is lehet, mire lebomlanak a talajban. Tudtad, hogy olyan tálakat és keféket is lehet kapni, amelyek természetes szalmaszálból készülnek? Ezek biológiailag lebomló eszközök, vagyis természetes növényi rostokból állnak és biológiailag lebomlanak. Így akár eláshatod, és egy éven belül már nyoma sincs.

De nem csak a hajápoló termékek, hanem a tisztítószerek, mosószerek esetében is érdemes az organikus megoldásokat előnyben részesíteni. Ezzel csökkentheted a káros vegyi anyagok mennyiségét, amelyek erősen szennyezik vizeinket.

3. Takarékoskodj az erőforrásokkal!

A víztakarékosság nagyon fontos téma, mivel a víz az egyik, ha nem a legfontosabb erőforrásunk. Mivel fodrászként a víz nagy szerepet játszik a mindennapi munkádban, ezért érdemes olyan megoldásokat keresni, melyekkel csökkentheted a vízfogyasztást. Az ECOHEAD víztakarékos zuhanyfej például egy olyan nagyszerű innováció, amivel vizet spórolsz anélkül, hogy csökkenne a víznyomás. Ezen kívül a törölközőket és más textíliákat érdemes ECO módban mosni, azután pedig levegőn szárítani. Ezzel nem csak vizet, de energiát és pénzt is spórolsz. Itt megemlítenénk még a LED izzókra való áttérést, amivel szintén hozzájárulhatsz szalonod ökológiai lábnyomának javításához.

4. Légtisztítás fenntarthatóan

Egy könnyű és olcsó megoldás a levegő tisztítására: a növények. Nem csak megtisztítják a levegőt, hanem eltávolítják a légszennyező anyagokat is, mint például a formaldehid vagy a benzol. Ráadásul a növények a statikus elektromosság révén magukba szívják a porszemcséket, amelyek a leveleken landolnak. Hát nem olyan mintha saját takarítónőd lenne? 🙂 Kiváló méregtelenítő, légtisztító növény például az Aloe Vera, a Vitorlavirág vagy az Azálea.

Nem mehetünk el szó nélkül a szellőztetés fontossága mellett sem. Fontos, hogy naponta 5-10 percig szellőztess, lehetőleg naponta két vagy három alkalommal.

5. Válogasd szét a szemetet!

Sajnos nem mindig magától értetődő, hogy a hulladékot szét kellene válogatni. Tartsd észben – a műanyag, papír, üveg és szerves hulladék – soha nem lehet együtt!

Próbálj meg legalább 2-3 különálló kukát elhelyezni a szalonodban. Ez megkönnyíti és gyorsabbá teszi a szemét rendszerezését, ugyanakkor ösztönzi a vendégeket is a hulladék szétválogatására. Na meg persze a környezet védelmére.

Környezettudatos szalon tippek

6. Nem maradhatnak ki az ételek, italok sem!

A környezettudatos szalon ismérvei közé tartozik a figyelmesség. Nem szimpatikusabb egy olyan fodrászat, ahol megkínálnak egy kávéval? Egyértelműen igen, hiszen így a vendég is érzi, hogy figyelnek rá, fontosnak tartják, hogy kellemesen teljen a szalonban eltöltött idő. Szóval amikor nasit, kávét, vagy egyéb ételt-italt kínálsz a vendégeknek, fontos, hogy ezek minőségileg is megfelelőek legyen. Keress olyan teát, kávét, nasit és más termékeket, amelyeket helyi termelők készítenek, mivel ez is hatással van a termék klímaterhelésére. Hogy még tovább menjünk, érdemes ezeket újrahasznosított tálkákban szervírozni, italok esetén pedig műanyag helyett üvegpoharakba tölteni a frissítő italt.

7. Haj újrahasznosítva

Jó, ha tudod: a hajat is újra lehet hasznosítani! Ezentúl ne a szemétbe kerüljön a felgyülemlett haj, hanem próbáld meg újrahasznosítani ezt is. Jó ötlet például a komposztálás. Az emberi haj sok nitrogént tartalmaz, emiatt jót tesz a talajnak. Ezen kívül a levágott hajat különböző szervezetek is szívesen fogadják, hogy aztán megfelelő módon újrahasznosítsák például a hajjal képesek megtisztítani az óceánokat, tengereket az olaj- és vegyi anyagoktól. Amennyiben a feltételeknek megfelel az adott haj, akkor paróka is készíthető belőle. Szalonjainkban van lehetőség hajadományozásra, amiről bővebben az alábbi oldalon olvashatsz.

NATULIQUE és a környezetvédelem

A NATULIQUE elkötelezett a környezetvédelem és a fenntarthatóság iránt, ami az egész vállalat működésében tetten érhető. Termékeink fejlesztése során nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a legmagasabb minőségű, természetes és organikus összetevőket használjuk, csökkentve ezzel a környezeti terhelést. A gyártási folyamatok során igyekszünk minimalizálni az energia- és vízfelhasználást, valamint támogatjuk a helyi közösségeket és a fenntartható mezőgazdaságot. A NATULIQUE nem csupán egy hajápolási márka, hanem egy mozgalom is, amely arra ösztönzi a szépségipar szereplőit, hogy felelősen bánjanak a természeti erőforrásokkal, és aktívan tegyenek a környezet megóvásáért. Válj Te is környezettudatos szalonná a NATULIQUE segítségével!

Környezettudatos szalon tippek

A környezettudatos szalon kialakítása nemcsak a bolygónknak kedvez, hanem a vendégek is egyre inkább értékelik és keresik azokat a helyeket, amelyek elkötelezettek a fenntarthatóság mellett. Minden apró lépés számít, legyen szó energiatakarékosságról, hulladékcsökkentésről vagy környezetbarát termékek használatáról. A változás veled kezdődik, és a zöld szemléletű szalonod példaként szolgálhat mások számára is. Tegyük együtt szebbé és fenntarthatóbbá a jövőt!

Kövess minket és értesülj elsőként híreinkről, akcióinkról!