0
0
Subtotal: 0Ft

Nincsenek termékek a kosárban.

A drasztikus szőkítés hátrányai

Fokozatosággal ép marad a hajad

Mindenki hallott vagy látott rémtörténeteket a hajszőkítésről, rosszabb esetben akár saját tapasztalat útján is. Ez nem is csoda, hiszen az internet tele van megannyi videóval, ahol az otthoni szőkítés alkalmával a kísérletezők égő fejbőrről és csomókban hulló a hajról számolnak be. Sokszor a fodrászatokban is negatív élmény éri a szőkülni vágyókat, mert nem a kívánt eredménnyel távoznak, vagy mert nagy mértékben károsodott a hajuk, esetleg fejbőrallergia is jelentkezett náluk. Ezek után már talán benned is felmerült a kérdés, hogy miért ilyen nehéz és veszélyes a szőkítés? Számos oka lehet a kudarcos és káros következményekkel járó szőkítésnek, elsősorban azonban a türelmetlenséget, a toxikus kemikáliákat és a szakértelem hiányát lehet felelőssé tenni. Ebben a cikkben bővebben is kifejtjük a drasztikus világosítással járó hátrányokat, és bemutatjuk azt az eljárást, amivel egészséges és ép maradhat a szőkített haj.

Roncsolt haj

A hagyományos szőkítés az egyik legkárosabb hajkozmetikai beavatkozások közé tartozik. Különösen roncsoló hatást az egy alkalmas szőkítések okoznak, ugyanis ilyenkor csak igen erős vegyszerek alkalmazásával világosítható a haj. Csakhogy mindhiába a szép, szőke árnyalat, ha közben a hajszerkezet borzasztó állapotba került. A mindössze egy lépésben történő szőkítés gyakori tünete, a keratinhiányos, nyúlós vagy éppen a dehidratált, töredezett haj, ami könnyen szakad.

A károkozásért számottevően a hajszőkítő termékekben található durva kemikáliák a felelősek. A legtöbb hajszőkítő kétféle vegyi anyagot tartalmaz: egy lúgos és egy oxidáló anyagot. A hajvilágosítókban jellemzően az ammónia biztosítja a világosításhoz szükséges lúgos feltételeket, míg a hidrogén-peroxid az oxidációt segíti. Az ammónia közismerten szárító és irritáló anyag, a hidrogén-peroxid pedig megfosztja a hajat természetes fényétől, törékennyé és élettelenné teszi. 

A durva eljárással történő szőkítésnek szerencsére létezik alternatívája, amit a kemikáliacsökkentett, nagyrészt organikus összetevőkből készült termékek jelentenek. Ezek a készítmények viszont nem egy lépésben világosítják a hajat, hanem többszöri használat után. A fokozatosság több okból is jó választás lehet, ám a vegyszermentes termékek legnagyobb előnye mindenképpen a kíméletesség.

Fejbőrproblémák

A kíméletes, kemikáliacsökkentett szőkítők használata nem pusztán azért ideálisabb, mert ezek a termékek nem károsítják a hajat, hanem mert a fejbőrre sem jelentenek veszélyt. Ellenben a hagyományos szőkítőkkel, amelyek használata gyakran égető érzéssel és további, akár hosszútávú fejbőrbetegségekkel járhat. Ez azért van, mert a nagy mennyiségű, erős vegyszer hirtelen sokkolja fejbőrt. Nagyon sokan tapasztalják, hogy a szőkítő kiütötte a fejbőrüket, amitől az begyulladt és az érintésre rendkívül érzékeny lett, sőt, akár még sebes, hámló is. Egyeseknek erős fájdalmakat okoznak ezek a termékek, a beteg fejbőr állapota miatt pedig még a hajuk is hullásnak indul, és egy életre fennmarad náluk a hajfesték-allergia. A fejbőr problémák 3 stádiumra oszthatók, melyek eltérő tünettekkel jelentkezhetnek:

1. stádium

Diszkomfortérzet a fejbőrön, a fejbőr túl gyors zsírosodása, fejbőr kiszáradása, korpás tünetek, viszketés, enyhe bőrpír, átlagosnál több hajhullás.

2. stádium

Erős zsírosodás, száraz hajvégek, folyamatos korpásodás, viszketés, érzékenység a kemikáliákra, ciklikus tünetek és hajhullás.

3. stádium

Szemmel látható problémák, kisebesedett fejbőr, intenzív hajhullás, korpásodás, pakkosodás, kéregtelenítéssel is nehezen leszedhető felhám, kellemetlen szag és előrehaladott androgén alopecia.

Ebben az állapotban már nem csak a durva hatású ammónia és hidrogén-peroxid irritálhatja az érzékeny fejbőrt, hanem egyéb, gyengébb vegyületek is. A hajfestékek gyakori hatóanyagaként nagy mennyiségben például a recorzinol, a parafenilén-diamin (PPD) és a para-toluol-diamin (PTD) is irritáló hatású lehet. A regeneráció részeként így még ezeket az összetevőket is érdemes kerülni, vagy csak nagyon alacsony dózisban alkalmazni. A sokkos állapotú, gyulladt fejbőr gyógyulásához a kemikáliamentes termékek használata mellett egy hajgyógyász szakember felkeresése is erősen ajánlott!

Kiszámíthatatlanság

A fentieken túl, a hagyományos, egy alkalmas szőkítés velejárója a megjósolhatatlan végeredmény is. Ugyanis minél drasztikusabb a világosító kezelés, annál kiszámíthatatlanabb a kapott színárnyalat. Ennek többek között az az oka, hogy személyről személyre változó a vörös és fekete pigmentekért felelős melanin mennyisége a hajban. Továbbá az előzetesen használt termékek is befolyásolják a végeredményt, hiszen azok már korábban is roncsolhatták és nehézfémekkel is telíthették a hajat. Valamint a napkárosodás és a hormonális változások is kihatnak a végkifejletre.

Mindezen tényezők függvényében igen gyakori, hogy nem a várt hajszínt kapja a vendég. Egy nem jól sikerült, nem esztétikus frizurát pedig mindenki minél előbb szeretne megváltoztatni, és ilyenkor következnek az újabb drasztikus, színkorrekciós beavatkozások. Ezek a korrekciós kezelések lehet, hogy rövid úton elvezetnek a kívánt árnyalathoz, de közben még tovább károsítják a hajszerkezetet és a felhalmozódó méreganyagok még inkább irritálják a fejbőrt.

Sokkhatás

A durva kemikáliák okozta fejbőrt érő sokkról már szó volt, azonban a drasztikus szőkítés mentális hatásairól sem feledkezhetünk meg. Az sajnos jobbára természetes, hogyha valamilyen egészségügyi kárral jár a beavatkozás, akkor az negatívan hat ki az ember pszichéjére. Ellenben még ha abban a szerencsés helyzetben is vagy, hogy látszólag semmilyen fiziológiai következménnyel nem járt nálad az egylépcsős világosítás, lelkileg akkor is megviselhet a nagy változás.

Hiszen ha 5-6, vagy még ennél is több árnyalatot világosodik a hajunk az egy óriási átalakulás egyik napról a másikra. Teljesen megváltozik az arcunk, a küllemünk, napokig a saját tükörképünkre is rácsodálkozhatunk. A környezetünk számára pedig még erőteljesebbnek hathat a változás, ezért a hangos dicséretek ellenére is előfordulhat, hogy mások kétségbeesett lépésként értelmezik a színváltást.

Ekkor még azok számára is fájó lehet az ismerősök konspirációja, akiket látszólag nem érdekel mások véleménye. Azoknak pedig, akik eleve a környezetük figyelmét szerették volna felkelteni a szőküléssel, adott lett volna egy rizikómentesebb megoldás is. Például egy új fazon, vagy a csak néhány árnyalattal világosabb, sötétebb hajszín is kellően figyelemfelkeltő. 

Magas árak és a szakértelem hiánya

Bizonyára már te is elképedtél azon, hogy milyen magas költségei vannak egy hajszőkítő kezelésnek egy hozzáértő fodrásznál. Egy jó szakember 30 és 80 ezer forint közötti összeget is elkérhet egy drasztikus hajvilágosításért cserébe a hajmennyiség, a hossz, az  anyaghasználat és a munkaidő függvényében. Ez a magas ár annyira nem is meglepő, ha számításba vesszük, hogy egy ilyen alkalom minimum 3-5 óra munkaidőt jelent, és valóban nagy fokú koncentrációt, szakértelmet és minőségi munkavégzést igényel.

Természetesen ilyenkor pénztárcabarát megoldásként egy kedvezőbb, alacsonyabb árú szolgáltatást is igénybe vehetnénk. Csakhogy azzal azt kockáztatnánk, hogy egy csúnya frizuráért és egy durva hajroncsolásért fizettünk. Így mi e helyett továbbra is a fokozatos, kis lépésekben történő hajvilágosítást javasoljuk, ami történhet akár a tőfestések, vagy a melír és a balayage technika alkalmazásával is. Az egészséges haj érdekében azonban mindenképp fordulj hozzáértő szakemberhez, és válassz kemikáliacsökkentett termékeket!

Ha már megtörtént a baj

Mint láthatod, a drasztikus hajszőkítő eljárás igen rizikós lépésnek számít. Ám ez nem jelenti azt, hogy örökre együtt kell élned az olyan negatív következményekkel, mint a hajszerkezet vagy a fejbőr károsodása. A károsodott és beteg fejbőrnek a legjobbat azzal teszed, ha nullára csökkented a kemikáliás termékek használatát. Ezzel pihentetheted a fejbőrt és elindulhat a gyógyulási folyamat. A hajaddal kapcsolatban ugyancsak igaz, hogy a durva kemikáliák még tovább roncsolnák, legyen szó akár egy hagyományos samponról vagy pakolásról, így az összes hajápolási termékedet érdemes kemikáliamentes készítményekre cserélni. Szintén lényeges, hogy olyan hajápoló termékeket válassz, amik amellett, hogy kemikáliamentesek, táplálóak is. Ezek a készítmények lehetőleg tartalmazzanak jótékony növényi kivonatokat és olajokat, amik helyreállíthatják a fejbőr és a haj nedvességtartalmát, valamint a haj megerősítésében és az irritált fejbőr megnyugtatásában is részt vehetnek.

A kemikáliamentes Natulique BioActive Bond Repair kezelés 5 lépésben nyújt teljes körű megoldást a töredezett, drasztikus szőkítés által roncsolt haj helyreállítására és újjáépítésére. A szalonjainkban elérhető Bond Repair kezelés a probléma valódi gyökerét megcélozva visszaállítja a hajrostokat és a keratin fehérjét a hajkéregben, hidrogén- és ionkötésekkel erősítve a hajszálakat. A készítmények látványosan gyógyítják a drasztikus hajszínezés és egyéb káros tényezők által okozott törött kötéseket. 

Otthoni Bond Repair csomag

A kezelés eredményének megtartása érdekében az otthoni csomagunkat is használhatod, amelyben megtalálható a szalonjainkban elérhető Bond Repair kezelés három utolsó lépése, a maszk, a sampon és a hajkondicionáló. Az otthoni termékcsalád is tartalmazza a Natulique BioActive Komplex szabadalmaztatott hatóanyagát, ami a haj keratin szerkezetének javításával és a haj belső rétegeiben új kötések kialakításával dolgozik a haj megerősítésén. Az eredmény azonnal látható, a termékek használata után a haj egészségesebb, puhább és ragyogóbb.

Végül semmiképpen se menj vissza ahhoz a fodrászhoz, aki a káros, drasztikus szőkítést végezte! Bármilyen nehéz is, ebben a helyzetben kénytelen vagy váltani, hiszen lehetséges, hogy az adott fodrász nem ismerné el a saját hibáját, vagy nem a megfelelő módon szeretné korrigálni azt. Helyette jobban teszed, ha egy profi hajgyógyász szakemebert keresel fel, aki személyre szabott tanácsokkal láthat el a gyógyulás érdekében!

@natulique_hu

Tudtad, hogy a drasztikus, egy alkalmas szőkítő eljárások rendkívül károsak?😬🥹 @Mariann a hajgyógyász megosztja veletek a tudnivalókat a drasztikus szőkítés hátrányairól, és elárulja, hogyan lehet fokozatosan és egészségesen hajszínt váltani a Natulique hajfestékekkel!🌱🥰💛 #natulique #hajfestés #szőkítés #organikus #haircolor #hairtok #természetes #natural #fokozatosság

♬ sonido original - SONIDOS LARGOS

Ismerd meg a szakértőt:
Bácsalmási Mariann

Bácsalmási Mariann vezető hajgyógyász, hatalmas szakértelemmel rendelkezik a hajápolás és a hajfestés területén. Több éves tapasztalata során számos haj- és fejbőrproblémával küzdő vendégen segített természetes, kemikáliamentes termékek és szolgáltatások alkalmazásával, valamint életmódváltással. Szaktudását és tapasztalatát folyamatosan fejleszti, emellett rendszeresen tart oktatásokat, hogy tudását megossza más szakemberekkel, és elősegítse a természetes hajápolás elterjedését Magyarországon. Hisz abban, hogy a természetes összetevőkből készült termékekkel érhető el a legjobb eredmény a szőkítés terén is.

Az én történetem

A fenti, káros következmények ellenére én hajgyógyászként is tökéletesen megértem a szőkítés mögött rejlő motivációt. Valaha én is – amikor még nem ismertem a kemikáliás készítmények veszélyeit – ezek segítségével értem el hajszínszínváltoztatást. Meg is lett az eredmény, és rövid úton súlyos hajfesték-allergia alakult ki nálam. Azon a ponton felismertem, hogy változtatnom kell, és a kemikáliacsökkentett termékek használatára váltottam. Azóta már jó néhány év elszaladt, de soha nem tért vissza az allergiám, illetve a hajam állapota is rengeteget javult.

A szőkítést sem kellett örökre elvetnem, ugyanis tavaly hatos színmélységről kilencesre szőkültem egy év leforgása alatt. A három árnyalattal világosabb hajat a kemikáliacsökkentett termékeknek köszönhetően úgy értük el, hogy gyakorlatilag egy centit sem kellett volna emiatt vágni a hajamból. A fokozatosság révén pedig én is könnyen megszoktam az új színt, és a környezetem is csak annyit vett észre, hogy milyen fényes és szép árnyalatú lett a hajam. Ráadásul extra kiadással sem járt a folyamat a havi tőfestések költségén kívül.

A tudatos választás

Annak ellenére, hogy a legsúlyosabb hajfestékallaergia és már az őszülés is fennáll nálam, a több mint 98%-ban természetes hatóanyagokat tartalmazó Natulique hajfestékek kíméletes színváltást és tartós fedést eredményeztek.

Ha hozzám hasonlóan Te is szeretnél tudatos hajfestő lenni, és nem csak az érdekel, hogy milyen színű a hajad, de az is, hogy egészséges és roncsolásmentes legyen, akkor neked is Natulique-ot ajánlom! Ez a márka bizonyítottan segít a fejbőrallergia vagy az egyéb fejbőrbetegségek megelőzésében és kezelésében, valamint a hajhullás mértékét is képes csökkenteni! 

A jövőben semmiképpen se bízd véletlenre vagy a vak szerencsére hajad minőségét és fejbőröd egészségét! Foglalj időpontot Natulique szalonjainkba, ahol a professzionális fodrász és hajgyógyász szakemberek egyéni érzékenységeidet is figyelembe veszik a festések megtervezésénél! Legyen a Te hajad is ismét élettel teli és csodálatos, válaszd az organikus megoldást, válaszd a Natulique-ot!

A Natulique hajfestékek és szőkítők

A Natulique a legkíméletesebb ammóniamentes, tartós hajfesték a világon. A több mint 98%-ban természetes összetevőkből álló hajfesték a fehér vagy ősz hajszálakat 100%-ig elfedi, és akár négy árnyalatot is világosít a természetes hajszínen. A Natulique Natúr Színek hajfestékek rendkívül tartósak és mégis kiemelkedően gyengédek, ezért kifejezetten ajánlottak az érzékeny fejbőrű és gyengébb hajminőséggel rendelkező vendégek számára. 

A NATULIQUE Szőkítők csakugyan 100%-ig ammónia- és hidrogén-peroxid- és parabénmentesek. A kemikáliacsökkentett hajszínvilágosító porok garantálják a tökéletes eredményt és akár hét árnyalatot is világosíthatnak az eredeti hajszíntől függően. Hozzáadott, igazoltan organikus összetevőket tartalmaznak, amelyek mélyen táplálják a hajat és védik a károsodástól. A termék közül a normál Ammóniamesntes Szőkítő tőfestésekhez és a haj teljes fedéséhez alkalmazható, míg a Szabadkézi Szőkítő a szakember számára a szabadkezes világosítási technikákat, páldául a balayage-t és a shatush-t teszi lehetővé. Fodrászaink a hajtípusnak és az igénynek megfelelően elegyítik az ideális előhívóval. 

A NATULIQUE Natúr Aktivátorok olyan gyengéd oxidálók, amelyek a hajfestés hatékonyságát fokozzák, és a hozzáadott, jótékony lanolin segítségével megnövelik a haj természetes védekezőképességét és nedvességtartalmát. Az előhívók 6 formulában érhetők el, amik közül a vegán és lanolinmentes opció is választható.

Összefoglalva, a hajszőkítés komoly kockázatokkal járhat, különösen, ha drasztikus módon, egyetlen lépésben történik. Az ilyen eljárások során használt erős kemikáliák, mint az ammónia és a hidrogén-peroxid, súlyosan károsíthatják a hajat és a fejbőrt, ami hajhulláshoz, allergiához, valamint egyéb fejbőrproblémákhoz vezethet. Továbbá a drasztikus szőkítés gyakran kiszámíthatatlan eredménnyel és magas költségekkel is jár.
Ha nem szeretnéd magad feleslegesen kitenni az egy alkalmas szőkítés kockázatainak, akkor mindenképp maradj a fokozatosságnál! Válassz olyan termékeket, amelyek biztosítják a hajad épségét, és csakis professzionális szakemberre bízd magad! Ne feledd, hogy Natulique hajfestékek és szőkítők kíméletes megoldást jelentenek az érzékeny fejbőrűek számára is, hiszen természetes összetevőik révén minimalizálják a káros hatásokat, miközben tartós és szép eredményt nyújtanak.

Tudj meg többet termékeinkről:

Kövess minket és értesülj elsőként híreinkről, akcióinkról!